A magzat fejlődése

Terhesség | A magzat fejlődése  hétről-hétre

Táplálkozás a terhesség alatt

Kismama táplálkozása

Baba ápolás

Baba ápolás, fürdetés

Szoptatási tanácsok

Szoptatás

A baba fejlődése egy éves korig

A baba fejlődése

 

 

20-21. terhességi hét / A magzat fejlődése / A kismama állapota / Hétről-hétre

A magzat fejlődése /16-18 cm/

Ebben a korban sok kismama versenyez a baba súlyát illetve méreteit illetően, de ha nem is versenyez állandó pánikban van, hogy gyermeke megfelelően fejlődik -e. Az interneten számos oldal létezik már, ahol ultrahangos mérések vannak, hogy bizonyos kornak milyen átlag értékei vannak a magzat méreteit illetően. Fontos tudni azonban, hogy ezek csak átlag értékek, melyeket a végletekből számolták ki. Sok kismama végez az ultrahang vizsgálatokon és otthon már nézi is a netet. Bár ez főként csak kíváncsiság, az interneten terjedő sok rémhír miatt érdemes ezzel nem foglalkozni csak akkor, ha a szonográfus szakember fel nem hívja a figyelmünket valamilyen kóros eltérésre.
Az ultrahangos mérések egyébként gyakorta tévesek lehetnek, tehát fontos tudni, hogy ezek csak becsült adatok.
A baba bőrén egyfajta fehér, zsíros anyag, magzatmáz képződik, ez védi a továbbiakban a bőrét a magzatvíz szárító hatásától. Fejlődik az emésztőrendszere, és a nyelvén kialakulnak az ízlelőbimbók.
A véredből ellenanyagok jutnak a gyermekedben, ez a segítség sokat jelent majd az újszülöttkorban, amikor az aprócska szervezetnek védekeznie kell a fertőzésekkel szemben.

A kismama állapota

A második harmadban egyre gyorsabban növekszik a súlyod. De mint ahogy már sok helyen olvashattad nem igaz, hogy kettő helyett kell enni a terhesség alatt. Fontos, hogy inkább minőségi ételek kerüljenek az asztalodra és ne a mennyiség legyen a mérvadó. Bár tisztában vagyok vele, hogy a terhesség alatt sok esetben a finom falatok adnak némi kényeztetést, azért vigyázzunk, hogy nehogy nagyon rákapjunk bizonyos finom falatokra. A terhesség alatti nagymértékű hízás több szempontból is káros lehet, egyrészt növeli a terhességi cukorbetegség kialakulását, a szülés kimenetelét is befolyásolhatja, a túlzott súlynövekedés növeli a terhességi csíkok kialakulását és a has izomzatának túlfeszülését, melyek később már csak plasztikai úton állíthatóak vissza.


Olvasd, el a Hogyan táplálkozzunk a terhesség alatt és a Mit ehetünk terhesség alatt cikkeimet is.

Az ízületeid és a tartószalagjaid időnként meglazulhatnak, ezért hátfájás, derékfájás ronthatja el a napjaidat. Ha szeretsz vízben lenni, akkor kismamáknak szervezett vízi órákat, mint aquanatal vagy vízi aerobik vehetsz igénybe. Fontos viszont, hogy a víz hőfoka ne haladja meg a 35 fokot de ne legyen 26 fok alatt. A másik fontos dolog, hogy előtte egyeztess a szülész - nőgyógyászoddal, hogy ellenőrizze a méhszáj állapotát, ugyanis nyitott méhszáj esetén könnyen fertőzéseknek adhatsz szabad utat, melyek veszélyt jelentenek gyermeked számára.
A gombás elkerülés végett, mindig legyen a lábadon papucs és alaposan törülközz meg.
Ebben az időszakban előfordulhat, hogy a bokád, csuklód megdagad, ez lehet korai vizesedés, de más komolyabb probléma is állhat a háttérben. Konzultálj orvosoddal.

 

Baba mama | Terhesség | Szülés | Szülés után | Tanácsok kismamáknak | Babaápolás | Szoptatás | Baba fejlődése | Kapcsolat | Adatvédelmi irányelv | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite