A magzat fejlődése

Terhesség | A magzat fejlődése  hétről-hétre

Táplálkozás a terhesség alatt

Kismama táplálkozása

Baba ápolás

Baba ápolás, fürdetés

Szoptatási tanácsok

Szoptatás

A baba fejlődése egy éves korig

A baba fejlődése

 

 

32-33. terhességi hét / A baba fejlődése / A kismama állapota / Baba - mama .net

 

A baba fejlődése / 28-29 cm /

 

A 32. héten a magzat tüdeje teljesen beérett. Ez azt jelenti, hogy ha megszületne, már elláthatná a légzési feladatokat, egyedül csak a súlya lenne alacsony, illetve az idegrendszer nem lenne teljesen kifejlődve.
A súlya azért lenne alacsony, mert még nem rakódott le elegendő zsírszövet.
A finom kis szőrök lassan lekopnak a babáról, de néhol még maradhatnak.
Az agy hirtelen fejlődésével a feje eléri a 8 cm-es kerületet.
Ebben az időszakban már nagyon sok baba felveszi a születési pózt, de ha a te kisbabád még nem tette meg, akkor sem kell aggódni mert még van elegendő ideje, hogy megforduljon.

A kismama állapota

Egyre durvább ütéseket, rúgásokat érzel már a hasadban - sokszor nagyon váratlanul is érnek. Sokszor meg tudod állapítani hogyan fekszik. Ha például teljesen kidomborodik a hasad a köldöködnél akkor éppen olyan mintha szemben lenne veled. Olyakor azt veszed észre, hogy a hasad önálló életre kelt és jobbra - balra mozog.


A méh a köldök felett helyezkedik el és kitölti a hasüreg legnagyobb részét. Ha nehezebben veszel levegőt, az azért van, mert a baba egyre nagyobb helyet foglal el.
Ebben az időszakban már el kezdhetnek dagadni a csuklód, a bokád és a lábfejed. A bőr egyre jobban nyúlik már, a terhességi repedések ez idő tájt jelennek meg intenzíven. Jómagam a terhességem során nagyon büszke voltam, hogy nincs egy csíkom sem, aztán a 33. hét környékén szomorúan tapasztaltam, hogy a hasam alja teljesen megrepedt 1-2 nap alatt.

Egyes kismamáknál előfordulhat a terhesség során, hogy igen kellemetlen kiütések jelennek meg szerte a testén, de főként a karokon, combokon, hajlatokban, derékon, és a hason. Kezdetben ezek a viszkető kiütések a terhességi csíkok mentén jelennek meg, ezért orvosunk könnyen azt gondolhatja, hogy ezek csak a repedések érzékenysége miatt vannak. Ami részben igaz, ugyanis a friss repedések érzékenyek és viszkethetnek. Rossz hír, hogy sajnos semmilyen kenőcs nem segít ezen a viszketésen.

A terhességi kiütés hátterében kóros elváltozás is állhat, mely veszélyes is lehet a terhességre nézve, ezért ha hasonló tüneteket tapasztalsz keresd fel mindenképpen az orvosod. Ugyanis ez esetben pár vizsgálaton át kell esned, hogy kizárjátok a bajt.

 

Baba mama | Terhesség | Szülés | Szülés után | Tanácsok kismamáknak | Babaápolás | Szoptatás | Baba fejlődése | Kapcsolat | Adatvédelmi irányelv | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite