A magzat fejlődése

Terhesség | A magzat fejlődése  hétről-hétre

Táplálkozás a terhesség alatt

Kismama táplálkozása

Baba ápolás

Baba ápolás, fürdetés

Szoptatási tanácsok

Szoptatás

A baba fejlődése egy éves korig

A baba fejlődése

 

 

Menstruációs ciklus - Baba - mama .net

A menstruációs ciklus hossza mindenkinél más, de az adott személynél életkortól függően ugyanazt a mintát mutatja. Normálisnak tekintjük a 25-36 nap közötti ciklushosszt. A ciklus első napja a menstruáció első napjával egyezik.

Egy menstruációs ciklus a következő szakaszokból áll: relatív terméketlen napok a ciklus elején, termékeny fázis - amely a petesejt érését és kiszabadulását (ovuláció) foglalja magába -, végül az abszolút terméketlen időszak a ciklus végén.

Az abszolút terméketlen időszak hossza állandó: 12-16 nap(erre is ugyanaz vonatkozik, mint a ciklushossznál: az adott személynél általában ugyanolyan hosszúságú). Az, hogy az adott ciklusban milyen hosszúságú a termékeny szakasz, mindig a peteérési fázis határozza meg.

A gyermekáldásra készülő hölgyek egyik legfontosabb feladata saját termékeny periódusuk pontos meghatározása, ehhez nyújt segítséget a www.baba-mama.net.

Első teendőnk a menstruáció pontos feljegyzése (legalább 12 hónapon keresztül azaz egy éven át). Válasszuk ki a legrövidebb ciklus napját és vonjuk le belőle 18-at. Az eredményül kapott szám a potenciálisan termékeny időszak első napja. Ezután ki kell vonni 11-et a leghosszabb ciklusban. Ez jelöli a lehetséges termékenységi időszak utolsó napját.

Például ha a legrövidebb ciklus 26 nap akkor ebből levonjuk a 18-at így kapunk 8-at. Ez lesz a potenciálisan termékeny időszakunk első napja. Most vegyük a leghosszabb ciklusunkat, ami mondjuk legyen 30 nap ebből vonjunk le 11-et, az eredmény 19, tehát a 19 ez lesz a lehetséges termékeny időszakunk utolsó napja. A példa alapján tehát a ciklusunk 8-19 között időszakában vagyunk a legtermékenyebbek.

Ez azonban még mindig túl hosszú időtartam az ovuláció pontos meghatározásához, hiszen a fogamzás az ovuláció idejére esik a legtöbb esetben. Tovább szűkíthetjük a valószínűséget az alap-hőmérséklet mérésével ( minden nap ébredés után, mielőtt kikelünk az ágyból).

A ciklus elején, az ovuláció előtt a legtöbb nő esetében ez 35,5 és 36,5 Celsius fok között van. Ha a mért értékekhez viszonyítva a hőmérséklet megemelkedik legalább 0,2 Celsius fokkal és magasabb is marad legalább 3 napon át, nagy az esélye, hogy megtörtént a petesejt kilökődése.

A petesejt kiszabadulásának más jelei is lehetnek, mint pl. enyhe hasi fájdalmak, a szex intenzívebb kívánása.
További segítséget nyújt a méhnyaknyák változásának nyomon követése is. Ezt a hüvelybemenetnél érdemes vizsgálni akár naponta többször is, de pisiléskor ha valakinek hüvelyváladék van az alsóneműjén annak állagából is megállapítható.

A ciklus elején, a menzesz után a hüvelybemenet száraz, érdes is lehet akár, majd ahogy elindul a peteérés folyamata a váladék ragadóssá, fehéres - sárgássá válik.

Az ovuláció környékén a méhnyaknyák egyre folyósabb, hígabb, nyúlósabb lesz (mint a nyers tojásfehérje), a hüvelybemenetet olajosan csúszósnak érezhetjük.
Ha megtörtén a pete kiszabadulása, a nyák minősége megint visszaváltozik, és ismét sűrű, fehéres, ragadósabb lesz, majd el is tűnhet vagy szárazzá válhat.

A ciklus napról - napra


1-5 nap
Ha az előző ciklusban nem következett be fogamzás, leválik a méh nyálkahártyája - ezt nevezzük menstruációnak. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje alacsony. A testhőmérséklet 35,5 és 36,5 Celsius fok között van.

6-7. nap
A belső szerveink és az agyalapi mirigy működéséért felelős hipotalamusz kiválasztja a gonadotropin-termelődést( GnRH) elősegítő hormont. E hormon feladata, hogy a hipofízist két másik hormon, a tüszőérést serkentő hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) kiválasztására serkentse. Az FSH elősegíti, hogy a petefészekben található petesejtek közül néhány növekedni kezdjen, és az őket körülvevő tüsző ösztrogént termeljen.
A nyák szempontjából egyéntől függően ilyenkor lehetnek teljesen száraz napok, mert a méhnyaknyák termelődése ösztrogénfüggő, és ha még nincs elegendő hormon a vérben, nem vagy alig képződik nyák.

8. nap (és a 12. nap között)
A növekedő petesejt körül levő tüsző is egyre nagyobb, ezért az ösztrogénkiválaszt növekszik. Ennek a hormonnak a másik feladata - a nyáktermelés mellet, hogy a méhben a menstruációkor levált felső hámréteget a megmaradt mirigyállományból elkezdje újraépíteni. Az alapréteg megvastagszik, a nyálkahártya vérdúsabb lesz.

10. nap
A megnövekedett ösztrogénszint hatására a méhnyaknyák mennyisége nagyobb lesz, ragadósabbá, csirizessé válik, a színe fehéres - sárgás lesz.

12. nap
A méhnyaknyák áttetsző, csúszós és nyúlós jellegű lesz, jelezve, hogy közeleg az ovuláció. A fogamzás valószínűsége most a legnagyobb. (Ha ilyen minőségű nyák jelen van, a spermiumok élettartama a közösülést követően kettőtől öt napig terjedhet, ezért a szex ezen a napon könnyen fogamzást eredményezhet, még ha az ovuláció pár nappal odébb is van.)

13-15. nap
Az ösztrogénszint egyre magasabb, ezért az LH-termelődés is fokozódik. Az ún. ösztrogéncsúcs kiváltja az LH hormon csúcsát, aminek hatására a tüsző megreped és a pete kilökődik. Ezt nevezik ovulációnak. A pete kiszabadulása után 12-18 óráig életképes, ennyi idő áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez.

16. nap (és a 24. nap között)
A petekiszabadulás után a petefészekben visszamaradó tüszőből ún. sárgatest (corpus luteum) képződik, mely felelős a progeszteron hormon termelődéséért. Ennek a hormonnak az egyik feladata, hogy a méhnyálkahártyát teljesen felépítse úgy, hogy az alkalmas legyen egy esetlegesen bekövetkezett fogamzás után az embrió befogadására.

17-20. nap
Ha a testhőmérséklet 3 egymást követő napon át magas marad és a nyák minősége is romlik, illetve el is tűnik a termékeny periódus általában véget ér.

21-22. nap
A progeszteron szintje eléri a legmagasabb pontját.

25-27. nap
Ha a pete nem termékenyült meg, a sárgatest felszívódik, a progeszteronszint csökkenni kezd (megtermékenyülés esetén a progeszteronszint magas marad). A méhnyálkahártya szöveteinek vérellátása, táplálása rosszabb lesz, emiatt elvékonyodik és a visszafejlődés elindul.

28. nap
Ha nem történt megtermékenyülés az ösztrogén és a progeszteron szintje leesik. A méhnyálkahártya szétdarabolódik és vérzés kíséretében lelökődik. Ez a menstruáció már a következő ciklus kezdetét jelenti.

(Forrás: HelloBaby magazin 2009.szeptember-október havi számából - I. évfolyam 4.szám)

 

 

Baba mama | Terhesség | Szülés | Szülés után | Tanácsok kismamáknak | Babaápolás | Szoptatás | Baba fejlődése | Kapcsolat | Adatvédelmi irányelv | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite