A magzat fejlődése

Terhesség | A magzat fejlődése  hétről-hétre

Táplálkozás a terhesség alatt

Kismama táplálkozása

Baba ápolás

Baba ápolás, fürdetés

Szoptatási tanácsok

Szoptatás

A baba fejlődése egy éves korig

A baba fejlődése

 

 

Toxoplazmózis- toxoplazma fertőzés, toxoplazma szűrés / Terhesség / Baba - mama .net

A legtöbb várandós szülő esetében, akiknek van valamilyen háziállatuk főként kutya, macska - legyen akár beltéri vagy kültéri, különféle félelmek aggályaik lesznek a további háziállat tartásával kapcsolatban.
A háziállatok több okból lehetnek veszélyesek a terhességre, illetve a szülés után a kisbabára: toxoplazmózis, allergia, paraziták

Toxoplazmózis

Sok tévhittel ellenszemben a toxoplazmózist nem kizárólag a cicák terjesztik! Az állatoktól származtatható egyik leggyakoribb betegség, kórokozója egy egysejtű parazita, jellemzően a macskákban szaporodik, de bármilyen köztigazda lehet melegvérű állat, sőt még ember is, továbbá a földdel való érintkezéssel is megfertőződhetünk.


Az egyik legnagyobb veszélye az, hogy teljesen tünetmentes - egy normál embernél semmilyen gondot nem okoz, maximum egy enyhe lefolyású megfázáshoz hasonlíthat, mely gyenge orrfolyással jár. Viszont várandósság esetén a magzatnak agyi és szemkárosodást is okozhat.

Toxoplazma szűrés

Ezért nagyon fontos, hogy még a terhesség tervezése előtt menjünk el és végeztessük el a laboratóriumi vizsgálatot. Amennyiben a terhesség nem tervezett volt, ez esetben is el lehet végezni a tesztet, és ha esetleg pozitív - pozitív akkor antibiotikumos kezelést fog az orvos elindítani.
A laboratóriumi tesztet nem minden egészségügyi intézményben végzik el, és ahol el is végzik - hiába állami intézmény a vizsgálatért fizetni kell. Viszont jó hír, hogy az ÁNTSZ központjában teljesen ingyenesen elvégzik a vizsgálatot (2010-es állapot).


A toxoplazmaszűrés két eredményt mutat, az egyik hogy már átestünk-e a fertőzésen, a másik pedig hogy most fertőzöttek vagyunk-e.


Amennyiben negatív - negatív az eredmény azt jelenti, hogy nem estünk át még a fertőzésen és jelenleg sem vagyunk fertőzöttek. Ebben az esetben amennyiben a cicánk kijár és más macskákkal is találkozik érdemes a tesztet havonta elvégeztetni. DE fontos tudni, hogy ha a cicánkkal együtt élünk már több éve és ugyanúgy kijárt, találkozott más cicákkal és mégsem kaptuk el ezt a fertőzést tőle, akkor erősen kétlem, hogy a terhesség alatt viszont elkapnánk.


Amennyiben pozitív - negatív: azt jelenti, hogy már átestünk a fertőzésen, így szervezetünkben vannak ellenanyagok és későbbi fertőzéstől nem kell tartanunk. Viszont ezek a tesztek, habár magas százalékban biztos eredményt mutatnak, interneten olvashatóak más információk, mely szerint a kismamának pozitív - negatív lett az eredmény, de szülés után kiderült, hogy várandósan mégis megfertőződött.

Mit tehetünk a toxoplazma fertőzés ellen?

Ezért hiába a vizsgálatok nem lehetünk biztosak a dolgunkban, ezért én inkább a megelőzésre fektetném a hangsúlyt. Amennyiben lakásban tartott cicánk van, aki nem járkál ki, nem találkozik más macskákkal, oltott, féregirtott, az alomja rendszeresen tisztán van tartva és mindig megmossunk a kezünket a simogatás után, akkor mindent megtettünk azért, hogy magzatunkat ne fenyegesse semmilyen fertőzés.
Ha kijárós cicánk van, akkor, ha lehet, mossunk mindig kezet, ne engedjük, hogy felugráljon az ágyunkba, és a konyhai felületekre.


A szülők részéről több megfontolás is születik a házi kedvenc sorsát illetően. De fontos megjegyezni, hogy még az orvosi vélemény is az, hogy amennyiben az alapvető higiénés szabályok be vannak tartva nincs mitől tartani. És nem utolsó sorban kisbabánkra jótékony hatással is lehet majdan házi kedvencünk.
A terhesség alatt az alomtisztítást bízzuk párunkra!

 

Baba mama | Terhesség | Szülés | Szülés után | Tanácsok kismamáknak | Babaápolás | Szoptatás | Baba fejlődése | Kapcsolat | Adatvédelmi irányelv | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite